Potrzebne składniki:
warzywa - 1 kg pomidorów, 1 ogórek, 1 papryka
przyprawy - 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, 3 ząbki czosnku, pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Pomidory zalać wrzątkiem i po 1 minucie obrać, następnie zmiksować w blenderze.
Paprykę i ogórek pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie warzywa wrzucić do miski/garnka/wazy.
Dodać oliwę, ocet, wyciśnięty czosnek oraz pieprz i sól.
Całość wstawić do lodówki lub schłodzić kostkami lodu. Gotowe!
PS. Gazpacho podawać można ze świeżym lub grillowanym pieczywem, świeżymi oliwkami, itp.
Ciekawe ;) Ale ja nie przepadam za pomidorami w takiej postaci :)
OdpowiedzUsuńsuper, zrobię na pewno! :D właśnie wczoraj znajomi mnie przekonywali do wypróbowania takiej pasty :D
OdpowiedzUsuńTo nie pasta, tylko taki pomidorowy chłodnik ;) Jest megaorzeźwiający podczas upałów :D
UsuńNigdy nie próbowałam, może kiedyś się odważe ;)
OdpowiedzUsuńNie ma się czego bać ;)
Usuńposzło do druku!
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
OdpowiedzUsuńsuper - uwielbiam pomidory pod każdą postacią. szczególnie zup. teraz taki chłodnik pomidorowy na ciepłe dni bardzo się przyda żeby coś zdrowego przekąsić - w upały jeść się raczej nie chce ;-) na pewno spróbuję. pozdrawiam :*
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia czemu ale znalazłam ten komentarz w folderze spamowym, za co przepraszam :) Również pozdrawiam :)
UsuńLubię tego typu przepisy, jak tylko dorwę prawdziwe pomidory skuszę się na pewno :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe czyli od babuleńki na targu? ;)
UsuńPewnie jest zdrowe. Kupilam ostatnio sok warzywny ale niestety nie dalam rady go wypic, smakowal troche jak zupa :D
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
Usuńpycha:) tylko upały sie juz skonczyly:(
OdpowiedzUsuńpozdr.,
http://your-naturalhealth.blogspot.com/