
O ile oliwki można jeść w każdej postaci (osobiście najbardziej lubię je jako przekąskę razem z serem i świeżym tureckim pieczywem), w przypadku oliwy sprawa jest bardziej skomplikowana. Powszechnie uważa się, że:
- oliwa extra virgin - czyli z pierwszego tłoczenia na zimno, najszlachetniejsza i najzdrowsza odmiana (wskaźnik kwasowości, czyli zawartości kwasu olejowego nie wyższy niż 0.8%) powinna być spożywana wyłącznie na zimno - np. jako dodatek do sałatek albo z chlebem zamiast masła (Grecy go uwielbiają)
- oliwa virgin - tłoczona na zimno, ale ma już 2% kwasowości, co odbija się na smaku
- oliwa z oliwek (lampante) - jest to mieszanka oleju rafinowanego (tłoczonego na ciepło, przeznaczonego do smażenia) z oliwą virgin (przywracającą zapach utracony w procesie rafinacji). Tańsza, ale praktycznie nie ma już tak wyczuwalnego zapachu i tak silnych włoaściwości prozdrowotnych.
- oliwa wytłokowa (pomace/sansa/orujo) - jest to w zasadzie olej rafinowany z dodatkiem lepszej oliwy, służy jako wersja ekonomiczna "ekonomiczna"
Oliwę należy przechowywać max. 12-18 miesięcy w chłodnym miejscu bez dostępu do światła i powietrza - np. ciemnej szklanej butelce. Po otwarciu trzeba ją zużyć w 3 miesiące.
Dlaczego warto?
Oliwę i oliwki polubiłam stosunkowo niedawno. Wcześniej ich w zasadzie nie znosiłam, ale gdy poznałam ich właściwości, postanowiłam się "przyzwyczaić". Polegało to na tym, że olej do sałatek mieszałam z coraz większą ilością oliwy, aż w końcu polubiłam jej specyficzny smak. Do oliwek natomiast przekonałam się podczas wypadów ze znajomymi do tureckich knajpek w UK. Tam po raz pierwszy spotkałam się z oliwkami z pestkami podawanymi w oliwie z przyprawami - zero goryczy i gumowatego miąższu - pychota!
Najważniejsze składniki (dokładna zawartość zależy od regionu, gatunku, sposobów uprawy i wytwarzania oleju):
- witaminy: A, B, C, E
- pierwiastki: wapń, magnez, siarka, fosfor, potas, miedź, żelazo, cynk oraz mangan,
- jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym OMEGA-3
- oliwki zawierają dodatkowo błonnik
- związki fenolowe/polifenole
Korzyści zdrowotne: działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne, co skutkuje:
- zahamowaniem wzrostu mikrobów, np:
- Helicobacter pylori - odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów i raka żołądka,
- Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes, Salmonella enteritidis - powodującej infekcje przewodu pokarmowego
- Streptococcus mutans - bakterie odpowiedzialnej za próchnicę
- zapobiega działaniu wolnych rodników,
- obniża poziom złego cholesterolu LDL i ryzyko miażdżycy, zwiększa poziom dobrego cholesterolu (HDL)
- zmniejsza ryzyko wystąpienia:
- nowotworów (m.in. piersi, prostaty i przewodu pokarmowego)
- chorób układu krążenia i obniża ciśnienie krwi
- chorób neurodegeneracyjnych (np. Alzheimera)
- chorób przewodu pokarmowego
- chroni czerwone krwinki, komórki nerek i nabłonka jelita
- jeden ze związków fenolowych (ang. oleo-canthal, nie znalazłam polskiego tłumaczenia) działa bardzo podobnie do jednego z niesteroidowych przeciwzapalnych leków przeciwbólowych - ibuprofenu
- witamina E ma zbawienny wpływ na skórę, poprawiając jej jędrność i nawilżenie oraz wzmacniając włosy i paznokcie
- łagodzi objawy:
- artretyzmu powodowanego przez chroniczne stany zapalne
- dolegliwości ze strony układu pokarmowego: przeciwdziała wzdęciom i zaparciom, usprawnia perystaltykę jelit
- astmy i alergicznego zapalenie błon śluzowych nosa (szczególnie kwas oleinowy)

Korzyści zdrowotne i urodowe widać jak na dłoni, a więc - smacznego! :)
Referencje:
1) Cicerale, S., Lucas, L. J. and Keast R. S. J. 2012. Antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory phenolic activities in extra virgin olive oil. Current Opinion in Biotechnology, 23:129-135.
2) Visioli, F., Poli, A. and Galli, C. 2002. Antioxidant and Other Biological Activities of Phenols from Olives and Olive Oil. Med Res Rev, 22(1):65–75.
Uwielbiam smak oliwy, pycha!
OdpowiedzUsuńOliwa jest super :D
OdpowiedzUsuńŚwieży chlebek, jeszcze cieplutki polany oliwą, mniami :D
Ale każdy musi sobie podpasować konkretną oliwę, bo różnią się smakiem między sobą, w zależności od producenta, nawet jeśli są z tej samej grupy oliwa extra virgin. Ja dostaję takie oryginalne prosto z Grecji i niektóre są takie intensywniejsze w smaku, a niektóre takie łagodne.
myślałam, że tylko ja kocham jeść chleb z oliwą :DD moi znajomi strasznie kręcą na to noskami!
UsuńJa uwielbiam jeść chleb zmieszany przed wypieczeniem z oliwą i rozmarynem... A znajomymi się nie przejmuj, zawsze dziwnie reagują na zdrowe jedzenie :D
UsuńTaka grzaneczka z oliwą, pomidorkami, odrobiną cebulki i przyprawami, mniami :D
UsuńOj to prawda. Chociaż ja najbardziej lubię sobie podjadać same oliwki - najlepiej takie czarne pomarszczone jeszcze z pestkami :) Chciałam wrzucić zdjęcie takiej przekąski, ale zjadłam ją przed zakończeniem posta :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie posty, bo bardzo interesuje mnie wartość zdrowotna produktów spożywczych, kawał dobrej roboty :)))
OdpowiedzUsuńDzięki, cieszę się :)
UsuńPopieram, bardzo przydatny post :)
UsuńTez lubie oliwe(tak jak moje wlosy). No i dostaje ja od brata ktory sam ja wyciska we Wloszech :D
OdpowiedzUsuńSzczęściara! :)
OdpowiedzUsuńCo prawda staram się nie używać wg oliwy ale przynajmniej teraz wiem którą wybierać ;P
OdpowiedzUsuńHello from France
OdpowiedzUsuńI am very happy to welcome you!
Your blog is accepted in the POLAND in a minute!
We ask that you follow the blog "Directory"
Follow our blog gives you twice as many possibilities of visits to your blog! Thank you for your understanding
On the right side with the books of green! You will find the country with the names of blogs by Country
Invite your friends to join us in the "directory"
The creation of this new blog "directory", allow a rapprochement between different countries, knowledge of different cultures and share traditions.et us different passions, fashion, paintings, crafts, cooking, photography, poetry and so be able to find in different countries in other people with similar passions.
We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
The more people and more opportunities that will, yes, I confess, I need people to know this blog!
You are in some way the Ambassador of this blog and your Country.
This is not a personal blog, I create for all to enjoy
It is you also have to make known after your contacts and friends in your blog domain, the success of this blog, depends all Participants.
So during your next comments with your friends ask them to come in the 'Directory' by joining in joining in our comments:
*** I am in the directory come join me! http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ ***
You want this directory is more important? help me to make it grow
Your blog is in the list POLAND and USA and I hope this list will grow very quickly
Regards
Chris
We ask that you follow our blog and place a badge of your choice has to know the "directory" to your friends to put on your blog
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/24/1203240217091250289621842.png
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif
http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/26/1203260602581250289633006.gif
If you wish to know the blog of your friends, send me their urls
I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?
WE ASK YOU TO FOLLOW OUR BLOG "DIRECTORY" THANK
też lubię oliwki i również używam czasami oliwy do sałatek, ale akurat w Polsce powinno się używać naszych olejów, które również są baaardzo zdrowe, np. olej lniany oczywiście tłoczony na zimno.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie:)
Nie rozumiem - czemu powinno się używać polskich olejów? Nie ma tu zdrowotnego argumentu jak w przypadku lokalnych owoców. Ja tam uzywam oliwy, bo mi najlepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być zarówno dla zdrowia jak i urody. Używam bardzo duże ilości oliwy z oliwek do sałatek, smażenia lub po prostu do sosów. Nie lubię natomiast oliwek.
OdpowiedzUsuń